Tips

Hier vindt u wat tips bij het organiseren van een kinderfeestje.

Vragen als ‘waar moet je zoal aan denken, wat zullen we gaan doen, hoeveel kinderen nodigen we uit…?’ hebben alle ouders. Zeker als u voor de eerste keer uw kinderfeestje moet organiseren. Hier vindt u antwoorden op deze vragen.

Voorbereiding:

Begin ruim van te voren met alle voorbereidingen, zoals het bedenken of uitzoeken wat het voor feestje gaat worden. Dan kan je de werkzaamheden integreren in de dagelijkse bezigheden en je kind betrekken bij de voorbereidingen. Iets wat zeker aan te raden is…

Hou hierbij ook rekening met het feit dat eventuele reserveringen nog vrij beschikbaar moeten zijn. Of kan het voorkomen dat kinderen, die u wil uitnodigen andere afspraken hebben staan op de datum van het feestje. Het is jammer als je daar achter komt bij het uitdelen van de uitnodigingen …

Wat moet je zoal doen?

  • Datum feestje vaststellen.
  • Welke kinderen worden uitgenodigd? (zie verderop)
  • Inhoud feestje bepalen (thuis /buitenshuis, thematisch of niet, zelf geven/bij bedrijfje huren)
  • Helpers vragen – zorg voor genoeg mensen
  • Uitnodigingen maken, kopen of bestellen (zie verderop)
  • Inhoud bedenken – welke spelletjes gaan we doen. Hoe gaan we het huis inrichten. Eventueel attributen organiseren of maken.
  • Boodschappen in huis halen, zoals traktaties, levensmiddelen
  • Dag zelf: huis versieren, alles klaarleggen

Uitnodigingen

Na de vaststelling van de datum ga je met de uitnodiging aan de slag.

Een uitnodiging zelf maken is heel goed te doen (kijk voor ideetjes op deze pagina) , maar je de uitnodiging ook bij een bedrijf bestellen, als je er geen tijd voor hebt. Het is natuurlijk het leukst als je kind zelf iets maakt, zoals bijvoorbeeld een tekening.

Als je een themafeestje geeft is het natuurlijk het leukste als de uitnodiging in het thema is.

Hoeveel kinderen worden er uitgenodigd?

In een kleine groep heeft iedereen aandacht voor elkaar en hoeft niemand lang te wachten. Als ouder houd je zo ook gemakkelijker het overzicht. Houd het aantal kinderen daarom bescheiden.

Als leidraad wordt vaak de leeftijd van de jarige genomen: wie 5 jaar wordt, nodigt 5 kinderen uit, etc. Vertel je kind ruim van tevoren hoeveel kinderen er uitgenodigd mogen worden. Zo voorkom je scheve gezichten omdat er al “toezeggingen” gedaan zijn in de klas…

Wat moet er in ieder geval op de uitnodiging komen te staan?

  • Naam jarige
  • adres jarige
  • telefoonnummer
  • datum en tijdstip feestje
  • of de kinderen opgehaald moeten worden of thuisgebracht worden

Programmering van het feestje

Betrek je kind zo veel mogelijk bij het bedenken wat je gaat doen, en bij de daadwerkelijke voorbereidingen. Daarmee wordt het voor hem of haar concreet en kunnen jullie samen ervan genieten.

Je kan kiezen voor een feestje in een bepaald thema (zoals prinsessenfeestje, indianenfeestje enz.). Je kan ook allerlei spelletjes en/of knutselactiviteiten gaan doen.

Bedenk (of zoek op op internet) een programma, als leidraad voor het feestje. Zo zijn themafeestjes heel leuk om te doen op je kinderfeestje.

Wissel drukke spelletjes af met rustige. Laat de kinderen tussendoor lichamelijk bezig zijn. Hier kan je een aantal spelletjes vinden. En hier een aantal knutsels. Maar je kunt ook een speurtocht doen, en nog tal van andere mogelijkheden. Op deze website kan je leuke ideeën opdoen m.b.t. de inhoud van je kinderfeestje.

Het geven van de cadeautjes kan je in spelvorm doen, wat het leuker maakt. Ideeën daarvoor kan je hier vinden.

Hou rekening met het feit dat je hier ook flexibel in moet zijn en misschien tijdens het feestje enige aanpassingen in moet maken, als gevolg van de wensen / voorkeuren van de kinderen, de sfeer, de drukte van dat moment, de tijd enz.. Het gaat erom dat de kinderen het naar hun zin hebben.

De uitvoering van je kinderfeestje

Zorg dat je voldoende hulp van volwassenen hebt.

Zorg dat je de telefoonnummers van de ouders van alle kinderen hebt. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je ze moet bellen.

Zorg dat alles van te voren klaar staat. Dan kan alles achter mekaar doorgaan, zodat de voortgang erin zit.

Pas het programma ter plekke aan als het anders loopt dan je had gepland! Soms willen kinderen iets anders dan jij had gepland. Soms willen ze hun eigen spelletjes bedenken en niet doen wat jij bedacht had. Ga hier vooral in mee – volg de kinderen in plaats dat zij jou moeten volgen. Hanteer het motto: ‘Go with the flow’, en beweeg soepel mee op de richting die de kinderen aangeven. Dan zal de betrokkenheid het grootste zijn, en hebben ze het het meest naar hun zin. Jammer van je voorbereiding …. ; – )

Als een kind niet mee wil doen kan je hem/haar het beste maar even laten. De kans is groot dat ze er later vanzelf weer bijkomt. Dat geldt ook voor kinderen die zich tegendraads gedragen. Daarbij helpt negeren vaak het beste.

Terugkijken na afloop

Als je na afloop van het feestje neerploft op de bank en zegt: ik ben moe, maar voldaan, is het een geslaagd feestje geweest, waar jij en je kind met trots en plezier aan terug zullen denken…